Archive for December, 2011

Kickboksers in Katwijk

vilan van der loo

De vloek van Hoorn hing over Katwijk. Sinds die vechtpartijen in mei is elk kickboksgala verdacht. Moet je tegen kunnen als organisatie. Je hoest een keer te hard en je bent je vergunning kwijt. Zaterdag was er in Katwijk een kickboksgala. En wat gebeurde er?

Er zijn weken dat ik er niet kom, in Katwijk aan Zee. Vissers, verenigingen die Koninginnedag vieren en de zee. Tja. Maar toen er daar een kickboksgala werd georganiseerd, wilde ik dat zien. Kamakura Katwijk bestaat al sinds de jaren ’90. Het is een satelliet van onze Kamakura in de Gheijnstraat. In Katwijk doen ze alleen kickboksen. Er is weinig verloop in de club, wat me niks verbaasde. Het is trouw volk.

Het gala was in TriPodia, een theater in het winkelcentrum. Ik hing rond in de foyer om te kijken wat er binnenkwam. Hoe dat ging. Iedereen leek elkaar te kennen. Het was gezellig, bijna gemoedelijk. Wat kinderen die rondhuppelden en tikkertje speelden. Dat is old skool, hoorde ik later. Die sfeer. Zoals het vroeger was. FightstarTV kwam binnen, alles ging live het internet op. Twintig partijen stonden op de lijst, dus een volle avond. De kickboksers gingen in en uit de ring, de ringspeaker galmde de namen, en de zaal stroomde voller en voller. Een goede meerderheid aan Katwijkers. Sponsors uit Katwijk. Vertrouwd. Maar al organiseren ze daar bijna dertig jaar datzelfde gala, dit jaar was het toch anders. Dat kwam door Hoorn.

Bij de organisatie was onrust, of beter gezegd, ze stonden op scherp. Dan zie je iemand die tegen jou glimlacht en intussen met zijn ogen iets anders zegt. Want sinds Hoorn weet iedereen: als het om kickboksen gaat, dan liggen de kaarten anders. Bij voetbal heb je rellen waar een oorlogsmacht aan politie bij komt (jaja, van onze belastingcenten) en dat leidt alleen tot nog meer vergaderingen. Bij het eenvoudigste kickboksgala hoeft er maar één man een andere man scheef aan te kijken, of je bent je vergunning kwijt. Ook als die man toevallig scheef keek van de kiespijn.
Sinds Hoorn hebben overal in Nederland burgemeesters kickboksgala’s afgelast, met als dieptepunt het grote gala in de Rotterdamse Topsporthal. Dat is slecht voor de sport. Het lijkt me ook slecht voor de stad, zo’n bange burgemeester. Hopelijk heeft hij een vrouw die zijn hand vasthoudt als het ‘s nachts donker wordt.

Dus in Katwijk deden ze wat ze altijd doen. Schouders aaneen, schouders eronder. Alles in eigen hand houden. Beveiliging aan de deur door jongens uit de club. Strak toezicht in de zaal. Bij het minste relletje meteen ingrijpen. Dus toen iemand een meisje lelijk aankeek, stond er prompt een Katwijker bij. Dan is het meteen klaar. Al met al gebeurde er eigenlijk niets, de wedstrijden waren fantastisch, de stemming zat er in, terwijl iedereen toch wist dat we die hele avond op eieren hadden gelopen. En waarom nou eigenlijk?

Vilan van de Loo (www.hoekvrouw.nl)

No Comments

Goede sfeer en veel sportiviteit

Jeugdvechters Wim van Rijn en Sven van Duijn na hun eerste wedstrijd. (foto: p.r.)
Het publiek op het Kamakura Kickboksgala afgelopen zaterdag in zalencentrum Tripodia werd getrakteerd op een bijzondere avond. De sfeer was weer goed en de partijen waren van hoog niveau. Organisator Kamakura Katwijk deed zelf mee met drie vechters met wisselende uitslagen, maar was vooral weer tevreden met een sportief en sfeervol verloop van de avond.

Kickboksvereniging Katwijk had in eerste instantie vier vechters voor zijn gala, maar helaas voor de gedreven jongeling John Rapmund was het gewichtsverschil met zijn beoogde tegenstander te groot waardoor deze partij werd afgelast. Het moet echter wel gezegd worden dat hij er hard en enthousiast voor getraind had.

Sinds een aantal jaar geeft Kamakura ook kickboksles aan de jeugd tussen 12 en 16 jaar. En afgelopen zaterdag mochten twee van hen hun opwachting maken op het gala.
Jeugdvechters Wim van Rijn en Sven van Duijn betraden als eersten de ring in de grote zaal van Tripodia en troffen elkaar.
Het was een partij die gelijk op leek te gaan. Daar waar Sven vooral boksend overheerste was het Wim die met trappen en knietjes behoorlijk van zich af wist de bijten. Beiden waren gebrand op een overwinning. Tot en met de laatste ronde kon de wedstrijd beide kanten opgaan, maar het was uiteindelijk Sven die volgens de jury net even wat sterker door wist te halen. De partijen bij de jeugd werden zoals gebruikelijk gevochten met hoofd- en scheenberming.

Ook Pepijn de Jong mocht zich weer in de ring begeven. Hij vocht een partij in de C-klasse. Pepijn kon zich aanvankelijk goed meten met zijn tegenstander. Beide vochten een goede wedstrijd, maar het was vooral zijn tegenstander die het hem in de laatste ronden moeilijk wist te maken met zijn combinaties van stoten en trappen. De Jong kon zich hiertegen slecht verdedigen wat uiteindelijk resulteerde in een winst op punten voor zijn opponent.

Organisator Wim van Rijn van Kamakura Katwijk kijkt desondanks terug op een zeer geslaagde avond. “De sfeer was goed en het publiek en de aanwezige sportscholen waren weer zeer enthousiast. Het viel ons echter wel op dat er wat minder Katwijks publiek was. Dat is jammer, want we hebben vanavond heel veel leuke partijen gezien. Ook de B-partijen waren van hoog niveau. Ik wil bij deze dan ook iedereen bedanken voor het helpen slagen van deze avond.”

Hier de foto’s:

Kamakura

MixFight MixFight 2 MixFight video

No Comments

Kamakura Kickboksgala in Tripodia

Circa veertig vechters betreden op zaterdag 10 december weer de boksring op het Kamakura Kickboksgala in Tripodia Katwijk. Sportscholen uit heel Nederland zijn weer van de partij om hun krachten en stijlen met elkaar te meten. De zaal gaat open omstreeks 18.00 uur en de toegang bedraagt 20 euro.

Al jarenlang is het Kamakura Kickboksgala een begrip in Nederland. Georganiseerd door Kickboksvereniging Kamakura Katwijk staat het gala bekend als een gemoedelijk evenement waar kickboksers op sportieve wijze hun sport kunnen beoefenen. Beginnende en ervaren vechters spreken altijd vol lof over de ambiance in Katwijk want niet alleen de organisatie ook het publiek straalt veel enthousiasme uit.Voor zaterdag 10 december staan twintig partijen op het programma waaronder nieuwelingen-, C- en B- wedstrijden. De nieuwelingen vechten rondes van drie keer anderhalve minuut, de C-vechters drie keer twee minuten en de B-vechters vijf keer twee minuten. Een professioneel team van officials begeleid en jureert de wedstrijden.Voor wie het kickboksgala eens een keer van dichtbij wil meemaken is van harte welkom om zaterdag 10 december langs te komen in zalencentrum Tripodia in Katwijk. De zaal gaat open omstreeks 18:00 uur en de wedstrijden beginnen niet veel later. De toegang bedraagt 20 euro en u bent gegarandeerd van een avond vol sportief spektakel.

No Comments